ANSA: Ja 9 rajonet e Jugut të Italisë ku mund të përplaset raketa kozmike kineze

ANSA: Ja 9 rajonet e Jugut të Italisë ku mund të përplaset raketa kozmike kineze

May 8, 2021 0

Agjencia e lajmeve ANSA njofton për 9 rajone të jugut Italisë, ku mund të rrëzohet raketa kozmike kineze. Ato janë Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia dhe Sardenja. Kthimi në tokë i raketës është llogaritur për në 2:24 të mëngjesit më 9 maj, plus minus 6 orë.

Indikacionet vijnë nga Komiteti Operacional i Mbrojtjes Civile i thirrur nga Shefi i Departamentit, Fabrizio Curcio. Këshilla është të qëndroni brenda dhe jo në vende të hapura pasi “nuk ka gjasa që copat e raketës të shkaktojnë shembjen e ndërtesave”. Kthimi në atmosferë i objektit është planifikuar për natën midis të Shtunës dhe të Dielës.

Parashikimet e kthimit, vë në dukje Mbrojtja Civile, do t’i nënshtrohen azhurnimeve të vazhdueshme sepse ato janë të lidhura me sjelljen e vetë raketës dhe me efektet që dendësia atmosferike u jep sendeve që bien. Në intervalin kohor të shqyrtuar, ekzistojnë tre trajektore që mund të përfshijnë Italinë.

Tabela teknike – e përbërë nga ASI, (Agjencia Italiane e Hapësirës), një anëtar i zyrës së Këshilltarit Ushtarak të Kryeministrit, përfaqësues të Ministrisë së Brendshme – Departamenti i Zjarrfikësve, Mbrojtja – Coi, e Forcave Ajrore – Isoc e degli Esteri, Enac, ENAV, Ispra dhe Komisioni Special i Mbrojtjes Civile të Konferencës së Rajoneve – do të vazhdojnë, së bashku me përfaqësuesit e Rajoneve potencialisht të përfshira, për të ndjekur të gjitha operacionet e kthimit, duke siguruar analiza dhe azhurnime mbi evolucionin e operacioneve.

“Mbi bazën e informacionit të vendosur aktualisht nga komuniteti shkencor – nënvizon Mbrojtja Civile – është e mundur të sigurohet një informacion i dobishëm për popullatën në mënyrë që ajo të adoptojë me përgjegjësi sjelljet e vetë-mbrojtjes: nuk ka gjasa që fragmentet të shkaktojnë shembjen të ndërtesave, të cilat për këtë arsye duhet të konsiderohen më të sigurta sesa në vendet e hapura “. Sidoqoftë, këshillohet nga Departamenti të “qëndroni larg dritareve dhe dyerve të qelqit; fragmentet që ndikojnë në çatitë e ndërtesave mund të shkaktojnë dëme, duke i shpuar çatitë vetë dhe dyshemetë , duke shkaktuar kështu edhe rrezik për njerëzit. Prandaj , duke mos pasur informacion të saktë mbi cenueshmërinë e strukturave individuale, mund të thuhet se katet e poshtme të ndërtesave janë më të sigurta; brenda ndërtesave, vendet më të sigurta strukturore për t’u pozicionuar gjatë një ndikimi të mundshëm janë, për ndërtesat e muraturave, nën qemerët e kateve të poshtme dhe në portat e futura në muret mbajtëse (ato më të trasha), për ndërtesa prej betoni të armuar, pranë kolonave dhe, në çdo rast, afër mureve. Nuk ka gjasa që fragmentet më të vogla të jenë të dukshme nga toka para goditjes. Disa fragmente të mëdha mund t’i rezistojnë goditjes. Në përgjithësi rekomandohet që dikush, nëse sheh copa të raketës këshillohet të mos e prekë atë, duke qëndruar në një distancë prej të paktën 20 metrash, dhe duhet menjëherë ta raportojë tek autoritetet kompetente “.

revista.one/