Helikopteri inteligjent i  NASA-s në planetin Mars, kryen fluturimin e parë historik

Helikopteri inteligjent i NASA-s në planetin Mars, kryen fluturimin e parë historik

April 20, 2021 0

Helikopteri “Ingenuity” i NASA-s dërgoi këto pamje, ndërsa fluturonte mbi sipërfaqen e Marsit në 19 Prill 2021. Ky ishte fluturimi i parë në një planet tjetër. Ai përdori kamerën e tij të navigimit, e cila gjurmon në mënyrë autonome tokën gjatë fluturimit.

Të hënën, helikopteri “Ingenuity” i NASA-s u bë aeroplani i parë në histori që bëri një fluturim të komanduar në një planet tjetër. Ekipi i agjencisë në Kaliforninë Jugore konfirmoi fluturimin me sukses pasi mori të dhëna nga helikopteri përmes roverit “Perseverance” në 6:46 të mëngjesit.

Rezultatet e sotme tregojnë se qielli – të paktën në Mars – mund të mos jetë kufiri, -thane zyrtaret e NASA-s me optimizëm.

Helikopteri me energji diellore për herë të parë u bë ajror në 3:34 të mëngjesit Koha Mesatare Lokale Diellore (koha e Marsit). Të dhënat e altimetrit tregojnë se helikopteri u ngjit në lartësi prej 10 metrash dhe mbajti një lëvizje të qëndrueshme për 30 sekonda. Pastaj zbriti, duke prekur përsëri në sipërfaqen e Marsit. Kështu, u regjistruan një total prej 39.1 sekondash fluturimi.

Të dhënat dërgohen dhe kthehen nga Planeti i Kuq për qindra miliona milje duke përdorur satelitë orbitale dhe Rrjetin e Hapësirës së NASA-s. Meqenëse helikopteri nuk mund të drejtohet me një levë, por ne largesi, fluturimi i tij nuk u vu re nga Toka në kohë reale.

“Tani, 117 vjet pasi vëllezërit Ëright arritën të bënin fluturimin e parë në planetin tonë, helikopteri i NASA-s “Ingenuity” ka arritur të kryejë këtë bëmë të mahnitshme në një botë tjetër,” njoftoi Thomas Zurbuchen, Administratori i Asociuar i NASA-s për Shkencat. “Ndërsa ne këto dy momente historia e aviacionit mund të ndahej nga koha ne 173 milion milje hapësirë, ato tani do të lidhen përgjithmonë” . Kryepiloti i “Ingenuity”, Håvard Grip, njoftoi se Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil (ICAO) – agjencia e aviacionit civil të Kombeve të Bashkuara – i paraqiti NASA-s dhe Administratës Federale të Aviacionit njohjen e përcaktuesit zyrtar të helikopterit ICAO IGY, me shenjën e thirrjes “INGENUITY”.

Vendndodhjes se fluturimit ne Mars i është dhënë gjithashtu emërtimi ceremonial  JZRO meqenëse aty ndodhet Kraterin Jezero.

Ky fluturim i parë ishte plot me të panjohura. Planeti i Kuq ka një gravitet dukshëm më të ulët – një të tretën e Tokës – dhe një atmosferë jashtëzakonisht të hollë me vetëm 1% presion në sipërfaqe krahasuar me planetin tonë. Kjo do të thotë se ka relativisht pak molekula të ajrit me të cilat dy helikat me gjerësi 4 metra (1.2 metra të gjera) të Ingenuity mund të bashkëveprojnë për të arritur fluturimin. Helikopteri “Ingenuity” është 19.3 inç i gjatë (49 centimetra i gjatë) peshon 1.8 kg.

Parkuar rreth 64.3 metra larg në Van Zyl Overlook, gjatë fluturimit të parë historik të Ingenuity, rover “Perseverance” veproi si një staf komunikimi midis helikopterit dhe Tokës. Gjithashtu rover koordinoi operacionet e fluturimit me kamerat e tij. Fotografitë nga imazhet e roverit do të japin të dhëna shtesë mbi fluturimin e helikopterit.

I vendosur në sipërfaqen e Kraterit Jezero më 3 Prill, “Ingenuity” aktualisht është në solin e 16-të, ose ditën Marsiane, të provës së fluturimit. Gjatë tre solëve të ardhshëm, ekipi i helikopterit do të marrë dhe analizojë të gjitha të dhënat e testit dhe do të formulojë një plan për fluturimin e dytë. Ky është planifikuar për jo më herët se 22 prill 2021. /revista.one/