Detaje të reja nga misioni i NASA-s, vendi ku zbriti Roveri në Mars

Detaje të reja nga misioni i NASA-s, vendi ku zbriti Roveri në Mars

February 19, 2021 0

Sonda Rover më e madhja dhe më e përparuara u dërgua nga NASA në një botë tjetër të prekur në Mars të Enjten (18 shkurt 2021), pas një udhëtimi 203-ditor duke kaluar 293 milionë milje (472 milionë kilometra). Konfirmimi i prekjes së suksesshme u njoftua në kontrollin e misionit në Laboratorin e Jet Propulsionit të NASA-s në Kaliforninë Jugore në 3:55 pasdite. EST (12:55 p.m. PST).

I mbushur me teknologji novatore, misioni Mars 2020 nisi 30 korrik 2020, nga Stacioni i Forcës Hapësinore Cape Canaveral në Florida. Misioni rover Perseverance shënon një hap të parë ambicioz në përpjekjen për të mbledhur mostrat e Marsit dhe për t’i kthyer ato në Tokë.

“Kjo ulje është një nga ato momentet kryesore për NASA-n, Shtetet e Bashkuara dhe eksplorimin e hapësirës globalisht – kur e dimë se jemi në prag të zbulimit dhe mprehjes së lapsave, për të rishkruar librat shkollorë”, tha administratori i NASA-s në detyrë. Steve Jurczyk. “Misioni mishëron frymën e kombit tonë për të këmbëngulur edhe në situatat më sfiduese, duke frymëzuar dhe përparuar shkencën dhe eksplorimin. Vetë misioni personifikon idealin njerëzor të këmbënguljes drejt së ardhmes dhe do të na ndihmojë të përgatitemi për eksplorimin njerëzor të Planetit të Kuq ”.

Sonda ka madhësinë e një makine. Ajo do t’i nënshtrohet disa javë testimi para se të fillojë kërkimin dyvjeçar shkencor të Kraterit Jezero të Marsit. Ndërsa rover do të hetojë shkëmbin dhe sedimentin e shtratit të lashtë të Jezeros dhe deltën e lumit për të karakterizuar gjeologjinë e rajonit dhe klimën e kaluar, një pjesë themelore e misionit të tij është astrobiologjia, duke përfshirë kërkimin e shenjave të jetës antike mikrobike. Për këtë qëllim, fushata e kthimit të kampionit të Marsit, duke u planifikuar nga NASA dhe ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës), do t’ju lejojë shkencëtarëve në Tokë të studiojnë mostrat e mbledhura nga Perseverance për të kërkuar shenja përfundimtare të jetës së kaluar duke përdorur instrumente shumë të mëdhenj dhe kompleksë të dërguar në Planeti i Kuq.

 “Këmbëngulja është hapi i parë për të rikthyer shkëmbin dhe regolitin nga Marsi. Ne nuk e dimë se çfarë do të na tregojnë këto mostra të pacenuara nga Marsi. Por ajo që ata mund të na thoshin është monumentale – duke përfshirë që jeta mund të ketë ekzistuar dikur përtej Tokës”, tha Thomas Zurbuchen, administrator i asociuar për shkencën në NASA

Krateri Jezero është rreth 28 milje (45 kilometra) i gjerë, ndodhet në skajin perëndimor të Isidis Planitia, një pellg gjigant me goditje vetëm në veri të ekuatorit të Marsit. Shkencëtarët kanë përcaktuar se 3.5 miliardë vjet më parë krateri kishte deltën e tij të lumit dhe ishte i mbushur me ujë. /revista.one/