Edhe Kina ul një anije kozmike në planetin e kuq të Marsit

Edhe Kina ul një anije kozmike në planetin e kuq të Marsit

May 15, 2021 0

Kina ka zbarkuar anijen e saj të parë në sipërfaqen e Marsit, sipas mediave shtetërore kineze.

Misioni, i quajtur Tianwen-1, ose “pyetje në qiell”, është i pari që dërgon një anije kozmike në orbitën e planetit, hedh një platformë uljeje në sipërfaqen e Marsit dhe vendos një rover (makine robotike) për një ekspeditë.

Një kapsulë zbarkimi u nda nga orbita Tianwen-1 të Premten në mbrëmje dhe u ul në drejtim të Marsit. Me zbarkuesin dhe roverin të futur në mënyrë të sigurt brenda, kapsolla ra në atmosferën marsiane, duke u  ngrohur nga fërkimin në temperatura që tejkalonin 2,000 gradë Fahrenheit.

Mbi sipërfaqen e Marsit me pluhur të kuq, një parashutë supersonike u desh të ngadalësonte rënien e kapsulës.

Kina nuk ka njoftuar detaje në lidhje me gjendjen e zbarkuesit ose roverit. Por nëse gjithçka është në gjendje të mirë, kjo do ta bënte Kinën vendin e tretë që vendos me sukses një robot në sipërfaqen e Marsit, që kur një rover i Bashkimit Sovjetik preku Marsin në 1971.

Tianwen-1 u nis në korrik 2020 dhe anija kozmike ra në orbitë rreth Marsit në shkurt 2021. Ulja ishte “pjesa më sfiduese e misionit”, tha CNSA më parë. Vetëm gjysma e anijes kozmike që kanë provuar një ulje në Mars kanë pasur sukses.

Roboti i parë kinez i Marsit dhe platform e ekspeditës janë ulur në mes të Utopia Planitia, një fushë e gjerë me shkëmbinj vullkanik që mund të kenë rezerva të gjera akulli uji nën sipërfaqen e saj. Nëse agjencitë hapësinore si NASA një ditë dërgojnë njerëz në Mars, uji do të ishte një burim thelbësor , sepse mund të mbështesë astronautët dhe të ndahet në hidrogjen dhe oksigjen për karburantin e raketave. Nuk ka gjasa që anijet kozmike të lidhura me Marsin të mund të mbajnë ujë, oksigjen dhe hidrogjen të mjaftueshëm për të gjithë udhëtimin atje dhe mbrapa.

Nëse gjithçka shkon mirë, zbarkuesi do të vendosë një ski me dy shina për roverin me gjashtë rrota që të rrokulliset në tokën marsiane. Rover quhet Zhurong, emëruar për zotin e zjarrit të mitologjisë antike kineze, sipas CNSA. Platforma është vendosur për të eksploruar rajonin dhe për të kërkuar akullin e ujit me radarë që depërtojnë në tokë.

Misioni ka për qëllim gjithashtu të ndihmojë Kinën të përgatitet për një përpjekje të ardhshme për të kthyer mostra shkëmbinjtë Marsianë në Tokë.

“Ulja e sigurt në Mars është një sfidë e madhe, veçanërisht për përpjekjen e parë të Kinës për uljen e butë,” tha Long Xiao, një shkencëtar në Universitetin e Gjeoshkencave të Kinës, përpara nisjes. “Por është një hap i domosdoshëm për Marsin dhe eksplorimin e hapësirës së thellë.”

Rover Zhurong ka 90 ditë kohë për të eksploruar Marsin.

revista.one